קריירה ראשונה
"תמיד חלמתי להיות מוזיקאי, אבל האם אני יכול להרשות לעצמי? "
"כולם אומרים לי שיש לי יכולת הקשבה ושיש לי כישורים טבעיים לייעץ לאנשים, אבל כולם הולכים להייטק "
בחירת מקצוע וקריירה
בחירת מקצוע וקריירה היא, למרבית האנשים משימה מורכבת. בתקופה הנוכחית, שבה יוקר המחיה נמצא בעלייה מתמדת, נראה שהשיקול הכלכלי בבחירת המקצוע נמצא במקום גבוה בסדר העדיפויות שלנו ולכן רבים מוצאים עצמם בוחנים מקצועות "כדאיים", שיבטיחו יציבות כלכלית.
מאידך, יתכן שיש לנו רצונות ונטיות תעסוקתיות, לכיוונים שונים שנראים פחות "בטוחים" מבחינה כלכלית. הקונפליקט בין רצונות ומשיכה לעשייה שמדברת אלינו, לבין הליכה למקום בטוח, שיבטיח לנו אישור ותמיכה מצד הסביבה הקרובה שלנו הוא לעתים קשה ומכביד ויוצר תחושה של מבוי סתום. מה שתורם למבוכה הוא השינוי בעולם העבודה ,שנעשה יותר דינמי, עם מעברים תכופים יותר בין מקומות עבודה. נראה שזו תקופה שיש בה יותר הזדמנויות לייזמות ולמימוש של רעיונות חדשים, אבל מעטים יודעים מה לעשות עם זה.
זיהוי רצונות ובחירת עבודה
הסיבה העיקרית לקושי שלנו לזהות רצונות ולבחור, נובעת מכך שהחיים מאמנים אותנו לעמוד בציפיות ודרישות ולהוכיח את יכולתנו במשימות, כמו בבית הספר, כאשר ההורים מטפחים את הציפיות ומעודדים הצלחה במשימה. ה"אימון " הזה בעמידה במשימה החשובה שהציבו בפנינו ההורים והסביבה, מנטרל בהדרגה את היכולת שלנו לזהות ולהבין את הרצונות, ההעדפות והנטיות המקוריים שלנו.
שלבים בתהליך הייעוץ
הרחבה והעמקה של הידע העצמי של הנועץ
הנועץ יתבקש "לשים בצד" את כל השיקולים הרציונליים של כדאיות ואת המלצות של החברים. הוא ילמד לזהות את הנטיות התעסוקתיות שלו, מה באמת מעניין אותו, מהן הפעילויות שהן "טבעיות "עבורו.
זיהוי החוזקות של הנועץ
הכשרונות, היכולות ,התכונות שמשרתות את הנועץ ושאותן הוא שואף לממש. לדוגמה, האם היכולת הורבלית שלו היא גבוהה במיוחד והוא מיטיב לבטא עצמו בכתב ובעל פה, או שהחשיבה הכמותית שלו בולטת והוא מתאים לעבודה עם נתונים.
זיהוי ה"מצפן" של הנועץ
מה מאתגר אותו, מה משמעותי, מה יספק אותו, האם עזרה לאנשים במצוקה? האם להיות אדם יצירתי? האם לפתח טכנולוגיה חדשה? האם להשתמש בחושים העסקיים שיש לו?
וכמובן, ניקח בחשבון את הפרופיל האישיותי – האם הנועץ הוא אדם מוחצן? מופנם יותר? האם הוא אינדיבידואליסט ונוטה לעמוד על הדרך שלו, או כזה ששואף לעבוד בצוות באווירה חיובית.
האינטגרציה של מכלול הנתונים האישיים תוביל את הנועץ לתחום שהוא הנכון והמתאים לנתונים האישיים שלו. למשל, האם מתאים לו לעבוד עם אנשים? האם הדגש הוא על הכלה ,הקשבה, נתינה ,או שהדגש שלו הוא על השפעה, הובלה, השגת שיתוף פעולה.
כעת, נבחן את האפשרויות – המקצועות הקיימים בתחום שזיהינו כמתאים, נבחן איזה מקצוע נותן מענה טוב יותר, מה יצטרך הנועץ לעשות כדי לרכוש את המקצוע ולהשתלב בו ( האם נדרש תואר אקדמי? האם לימודי תעודה יספיקו? האם המקצוע מבוקש, או שהשוק רווי?). כך שהשילוב של הנתונים האישיים של הנועץ והמציאות של שוק העבודה יאפשר לו לקבל החלטה לאן יפנה.
מה הייחודיות שלי?
- ברשותי ניסיון רב שנים של ייעוץ לאנשים בגילאים ובשלבים שונים בחיים. ברור לי שעבודה היא מרכיב מרכזי בחיינו ולכן חשוב לי לתרום לנועץ שלי כמיטב יכולתי ולאפשר לו מימו של היכולות שלו, הצלחה והנאה גם מהדרך.
- הרקע שלי כפסיכולוג ארגוני, מאפשר לי לדעת מה מצפה לנועצים שלי כשיגיעו בבוא הזמן לסביבת העבודה שלהם, כך שיש ביכולתי להמחיש להם את תהמשך הדרך ולעשות תאום ציפיות.
- אני מעודד נועצים שלי לפנות אלי טלפונית או במייל בכל שאלה או התלבטות, גם אחרי שתהליך הייעוץ הסתיים, כך שיש להם כתובת לפנות בכל נושא שקשור לקריירה שלהם.